Етапи становлення і розвиток дошкільної освіти у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії

Автор(и)

  • Вікторія Іванова

DOI:

https://doi.org/10.15330/esu.17.193-204

Ключові слова:

етапи, становлення і розвиток, дошкільна освіта, Сполучене Королівство Великої Британії, Північна Ірландія, ретроспективний аспект, політичний контекст, соціальний контекст, культурний контекст.

Анотація

З метою визначення етапів становлення і розвитку дошкільної освіти у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії ми звернулися до системно-історичного підходу, який дає можливість оцінити конкретний стан розвитку дошкільної освіти і дати свої міркування стосовно характерних особливостей певного етапу. В процесі визначення етапів розвитку дошкільної освіти дотримувались принципу систематичності і послідовності.
Нами виділено 8 етапів розвитку дошкільної освіти у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.
1 етап “Зародження дошкільної освіти у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії” (XVIII – поч. ХІХ ст.).
2 етап “Становлення дошкільної освіти у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії” (середина ХІХ – кінець ХІХ ст.).
3 етап – “Дошкільні заклади у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії на початку ХХ ст.”.
4 етап “Дошкільна освіта у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії в період Другої світової війни” (1939–1945).
5 етап “Розвиток дошкільної освіти після Другої світової війни” (1945–1970-ті рр.).
6 етап “Підготовка фахівців дошкільної освіти в період правління уряду консерваторів (М. Тетчер, Дж. Мейджер) (1979–1997 рр.)”.
7 етап “Підготовка фахівців дошкільної освіти в період правління уряду лейбористів у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії (1997–2000 рр.)”.
8 етап “Розвиток сучасної дошкільної освіти” (2010–2019 рр.).
Подано детальну характеристику кожного з визначених етапів у ретроспек-тивному аспекті у політичному, соціальному, культурному контекстах суспільства, адже освіта перебуває під впливом усіх трансформацій, які й характеризують її розвиток.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-15

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ ПЕДАГОГІКИ