ОСОБЛИВОСТІ ВІДНОВЛЕННЯ ЛОКОМОТОРНОЇ ФУНКЦІЇ ХВОРИХ ПІСЛЯ РЕКОНСТРУКЦІЇ ПЕРЕДНЬОЇ ХРЕСТОПОДІБНОЇ ЗВ’ЯЗКИ КОЛІННОГО СУГЛОБА У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ - Рой, І.; Русанов, А.; Кравчук, Л.; Русанова, О. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2019)
Стаття присвячена питанням дослідження ефективності комплексної програми фізичної реа- білітації хворих після реконструкції передньої хрестоподібної зв’язки колінного суглоба при артроско- пічних оперативних втручаннях. Підґрунтям програми стало застосування модулів вправ на стабіло- графічній платформі, лікувальної гімнастики, лікувального масажу з елементами пасивної розробки для підвищення амплітуди рухів в ураженому суглобі та постізометричної релаксації, механотерапії на апараті безперервної розробки суглобів та дотримання ортопедичного режиму. Експериментальні дослідження показали ефективність запропонованої програми у порівнянні з традиційними підходами. Згідно з розробленою програмою було проведено реабілітацію 21 хворому (основна група пацієнтів) після реконструкції ПХЗ; 31 пацієнту фізичну реабілітацію проводили за традиційною програмою. Резуль- тати, зареєстровані на етапі попереднього дослідження, вказали на відсутність статистично зна- чущих розходжень за дослідженими показниками та віком між хворими, які ввійшли до контрольної та основної груп. У результаті застосування запропонованої комплексної програми реабілітації у функціональному періоді відновного лікування у порівнянні з вихідними даними у пацієнтів ОГ, які займалися за розроб- леною нами програмою фізичної реабілітації, середньостатистичні показники довжини кроку ін- тактною – 64,4±2,15 см ( x ±S) та ураженою – 63,1±2,2 см ( x ±S) кінцівками не мали статистично значущих відмінностей (р>0,05). У пацієнтів КГ дані показники статистично значуще відрізнялися (р≤0,05). Середньостатистичні показники довжини кроку ураженою кінцівкою хворих ОГ– 63,1±2,2 см ( x ±S) перевищували показники КГ пацієнтів 58,3±1,5 см ( x ±S). Різниця між показниками ОГ та КГ пацієнтів статистично достовірна при р<0,05. Ключові слова: фізична реабілітація, травма, передня хрестоподібна зв’язка, колінний суглоб, відновне лікування.