ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ТА РІВНЯ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТОК I та ІІ КУРСУ - Таможанська, Г.; Невелика, А.; Зелененко, Н.; Кобзар, С. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета: У статті представлені результати тестування фізичних показників та визначення рівня стану здоров’я студенток І та ІІ курсу (студенток України та студенток факультету іноземних громадян) Національного фармацевтичного університету протягом одного навчального року. Матеріал: Було обстежено 511 студенток України та іноземних студенток НФаУ І та ІІ років навчання. В ході обстеження визначалися: маса тіла, зріст стоячи, сила м’язів кисті, життєва ємність легень (ЖЄЛ), частота серцевих скорочень (ЧСС), була проведена методика оцінки фізичної працездатності з використанням проби Руф’є та розраховані індекс Кетле, індекс маси тіла, силовий індекс та життєвий індекс. Результати: проведені нами дослідження підтвердили інформацію вчених, теоретиків і практиків вищої школи про незадовільний стан фізичної підготовленості та здоров’я студенток університетів України. Та доводять, що на сьогодні програма з фізичного виховання потребує корегування з урахуванням потреб, можливостей та функціонального стану студентів для подальшої мотивації, що є головним чинником підвищення якості та ефективності занять. Висновки: Результати досліджень свідчать про те, що рівень здоров’я студенток І та ІІ курсів знаходиться на “нижче середньому рівні”. Суттєвих відмінностей у показниках маси тіла, зріст стоячи, сили кисті та ЧСС не відмічається. Середній показник життєвої ємкості легень у студенток України краще ніж у іноземних, а показник проби Руф’є навпаки. Показник індексу Кетле та показник індексу маси тіла у студенток України та іноземних студенток І та ІІ курсів знаходиться в межах норми, а показники життєвого та силового індексу знаходиться на низькому рівні. Ключові слова: фізичний розвиток, фізична підготовленість, студентки, силовий індекс, індекс маси тіла, життєвий індекс.