ІНФОРМАЦІЙНИЙ КОМПЕНДІУМ ЯК ОСНОВА ЗДОРОВ’ЯФОРМУВАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Кашуба, Віталій; Дяченко, Анна; Остап’як, Зіновій; Вінтоняк, Олег (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета. Розробити інформаційний Компендіум, визначити його функції та мету, структурувати основні завдання. Методи. Аналіз і систематизація науково-методичної літератури та документальних матеріалів; абстрагування, логіко-теоретичний аналіз, системний підхід; аналіз і синтез, спостереження, опитування, анкетування, моделювання, методи математичноїстатистики. Під час констату- вального педагогічного експерименту нами проводилося анкетування студентів та викладачів щодо специфіки змісту здоров’яформуючих технологій і створення здоров’яформуючого середовища та обговорено відповідно питання анкети та власне суть передбачуваного інформаційного Компендіума. Результати. Узагальнення змісту наукових праць дало змогу виявити протиріччя між об’ємом накопичених,представлених у вільному доступі знань щодо здоров’язбереження та низьким рівнем фізичного здоров’я студентської молоді, рівнем їх теоретичних знань щодо власного здоров’ябереження та здоров’яформування. Можемо констатувати, що сформованого у суспільстві в останні роки легкого доступу до будь якої інформації засобами інформаційних технологій є недостатньо для охоплення всієї молоді і задоволення їхніх потреб щодо конкретизації та глобалізації власне знань щодо здоров’яформування. В роботі описано основні функції авторської розробки – інформаційного Компендіума: інформування, акцентування, орієнтування, супроводження, консультування та представлено завдання інформаційного Компендіума, як практичної частини реалізації технології здоров’яформуючого середовища студентської молоді. Висновок. В сучасному інформаційному просторі є потреба реалізації інформаційного Компендіума, з метою консультування студентів з питань організації власного здоров’яформуючого середовища. Використання Компендіума не повинно зводитися до формування тієї або іншої якостей або тільки до оволодіння знаннями, навиками, уміннями, оскільки цього недостатньо. Для реалізації здоров’яформуючих технологій в процесі фізичної підготовки потрібна мобілізація мотивів, вплив на відношення до дійсності, розвитку здоров’язберігаючої компетентності. Ключові слова: здоров’язбереження, здоров’яформуюче освітнє середовище, інформаційний Компендіум.