КОРЕКЦІЙНО-ПРОФІЛАКТИЧНІ ТРЕНДИ В ПРОЦЕСІ ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМИ ВПРАВАМИ ОСІБ ЗРІЛОГО ВІКУ - Випасняк, Ігор; Іванишин, Ірина (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета дослідження: на підставі теоретичного аналізу і власних експериментальних досліджень науково обґрунтувати, розробити теоретико-методичні засади концепції корекційно-профілактичних технологій у фізичному вихованні осіб з функціональними порушеннями опорно-рухового апарату для підвищення його здоров’яформуючої спрямованості. Для вирішення поставлених завдань було використано такі методи дослідження: теоретичні (аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів), соціологічні (інтерв’ю й опитування), емпіричні (педагогічне спостереження, педагогічне тестування фізичних якостей різних груп м’язів), біомедичні (метод В. Бунака в модифікації Е. Мартиросова, розрахунок індексу Піньє для визначення типу тілобудови, метод фотографії й аналізу статури з використанням програми “Torso”, експрес-метод візуального скринінгу біогеометричного профілю), методи математичної статистики. Результати. У процесі досліджень розроблено концепцію профілактики і корекції функціональних порушень опорно-рухового апарату осіб зрілого віку в процесі фізичного виховання, відмінними особливостями якої є побудова методології управління з урахуванням індивідуальних особливостей стану біогеометричного профілю їх постави, що включає теоретичну і практичну складові. Практична складова включала корекційно-профілактичні технології. Висновки. Нами розроблено профілактично-корекційні технології для осіб з функціональними порушеннями ОРА. Мета технологій – впровадження корекційно-профілактичних заходів оздоровчого спрямування, що мають за мету корекцію функціональних порушень ОРА, фізичного стану осіб зрілого віку під дією фізичного навантаження, враховуючи рівень їх біогеометричного профілю постави. Ключові слова: особи зрілого віку, функціональні порушення опорно-рухового апарату, тілобудова, профілактика, корекція, фізичне виховання.