ДІАГНОСТИКА ТА ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ РУХОВИХ ПОРУШЕНЬ ПАТЕРНУ ХОДЬБИ У ОСІБ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОГО МОЗКОВОГО ІНСУЛЬТУ - Дмитрук, Михайло; Рокошевська, Віра (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета. Встановити основні порушення ходьби у осіб після перенесеного мозкового інсульту. Методи. Визначали та аналізували відхилення патерну ходьби шляхом обстеження 60 осіб після перенесеного мозкового інсульту. Обстеження кінематики ходьби було виконано за допомогою методу Ranco Observershional Gait Anylazis. Результати. Встановлено основні причини порушень патерну ходьби у трьох ключових моментах, що включать в себе вісім фаз ходьби. Найчастіші порушення патерну ходьби, які виникають у осіб після перенесеного мозкового інсульту є наступними: інверсія стопи присутня в 93,3% пацієнтів основної групи та в 90% групи порівняння; у 96,6% основної та у 93,3% порівняльної груп зустрічалося надмірне плантарне згинання стопи; надмірне розгинання колінного суглобу виявлено у 86,6% основної та у 83,3% порівняльної груп; приведення стегна під час ходьби спостерігалося у 66,6% пацієнтів основної та у 70% порівняльної груп, а обмежене згинання в кульшовому суглобі зустрічалося у 53,3% та 60% пацієнтів основної та порівняльної груп; в 63,3% основної та в 56,6% порівняльної груп виявлено іпсилатеральне опадання тазу, а контрлатеральний нахил тулоба вбік спостерігався у 50% основної та в 46,6% порівняльної груп. Висновок. Обстеження патерну ходьби та вміння правильно його ідентифікувати є одним з ключових моментів формування об’єктивно правильного реабілітаційного втручання. Ключові слова: інсульт, патерн ходьби.