ВПЛИВ ЗМІНИ ЧАСОВИХ ПОЯСІВ НА ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИЙ СТАН КВАЛІФІКОВАНИХ ФРИСТАЙЛІСТІВ - Грабик, Надія; Грубар, Ірина; Заверуха, Назар (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2021)
Мета. Вивчити вплив зміни часових поясів на динаміку психофізіологічних показників квалі- фікованих фристайлістів. Методи. Під час дослідження використані такі методи: теоретичний ана- ліз; педагогічний експеримент; тестування та анкетування; фізіологічні та психологічні тести; мето- ди математичної статистики. У досліджені брали участь десять кваліфікованих фристайлістів. Результати. Анкетування кваліфікованих фристайлістів свідчать, що усі вони відчувають погіршення психофізіологічного стану власного організму при зміні часових поясів. У більшості опитаних спортсме- нів знижуються: працездатність, фізичні кондиції, техніка та координація рухів; погіршується сон, апетит, самопочуття та настрій. Спортсменам потрібно до тижня часу, щоб адаптуватися до нового часового поясу та вийти на оптимальний стан власного організму. Педагогічний експерименту дозволили з’ясувати, що у кваліфікованих фристайлістів при перельоті в західному напрямку найбільше зниження функціональних показників (фізичної працездатності, адаптаційного потенціалу, координації рухів), та психоемоційного стану (самопочуття, активності, настрою) припадає на третій день пере- бування та поступове їх відновлення до семи днів. Результати фізіологічних, педагогічних та психо- логічних досліджень кваліфікованих фристайлістів значною мірою співпадають з даними анкетування щодо суб’єктивної оцінки стану свого організму при зміні часових поясів, а також з даними науково- методичної літератури присвяченими цій проблемі. Висновок. Під час зміни часових поясів у кваліфі- кованих фристайлістів відбувається погіршення психофізіологічного стану, а саме: знижується фі- зична працездатність, здатність до точного виконання технічних елементів, координація рухів; погір- шується сон, апетит, самопочуття та настрій. Як правило нормалізація всіх показників наступає після сьомого дня перебування в новому часовому поясі. Ключові слова: психофізіологічний стан, адаптація, зміна часового поясу, кваліфіковані фрис- тайлісти, працездатність.