ОСОБЛИВОСТІ ФІЗИЧНОГО СТАНУ ПІДЛІТКІВ З РІЗНИМ РІВНЕМ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ - Лемак, Олександр; Корсак , Олександр; Султанова, Ірина; Іванишин, Ірина; Арламовський , Родіон; Фірка , Анна (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2021)
Мета. Дослідити взаємозв’язок між фізичним розвитком (на прикладі довжини тіла) і фізичним станом в учнів підліткового віку. Методи. В дослідженні взяло участь 411 підлітків, з них – 201 жіночої та 210 чоловічої статі. З метою вивчення особливостей фізичного стану досліджуваного контингенту (темпів росту) були використані такі методи: оцінка фізичної підготовленості школярів; визначення аеробної продуктивності методом степ-ергометрії; стан регуляторних механізмів оцінювали на підставі адаптаційного потенціалу за М. Баєвським. У якості критерію фізичного роз- витку використовували показники довжини тіла. Кількісні дані опрацьовані статистично з викорис- танням методів варіаційної статистики та методів перевірки гіпотез. Результати. У підлітків жіночої статі в групі з низьким рівнем фізичного розвитку сприятливим періодом для розвитку гнуч- кості є вік 12–13 років, для розвитку швидкісно-силових здібностей – 13–14 років. У групі з середнім рівнем фізичного розвитку вік 13–14 років є сприятливим для розвитку динамічної сили згиначів плеча. Для розвитку швидкісно-силових здібностей період 13–14 років є сприятливим у підлітків чоловічої статі з високим та середнім рівнями фізичного розвитку; вік 13–15 років є сприятливим для групи підлітків з низьким рівнем фізичного розвитку. Динамічну силу згиначів плеча доцільно розвивати у 13– 14 років у підлітків з високим рівнем фізичного розвитку та у 15–16 років у групі з середнім рівнем фізичного розвитку. Для розвитку статичної м’язової витривалості сприятливим є період 13–14 років у підлітків з середнім рівнем фізичного розвитку. Висновок. Наявність сприятливих періодів для розвитку фізичних якостей у різні періоди онтогенезу та флюктуацій напруги адаптаційних механізмів у підлітків з різним рівнем фізичного розвитку, а також тенденції до зниження фізичної підготовленості та аеробної продуктивності зумовлює необхідність розробки та запровадження у практику їх фізичної підготовки диференційованих підходів з урахуванням рівня фізичного розвитку. Ключові слова: фізичний стан, підлітки, фізичний розвиток, аеробна продуктивність, адап- таційний потенціал.