Сучасні аспекти використання засобів активного туризму в туристично-рекреаційній діяльності учнівської молоді - Курилюк, Сергій; Луцький, Василь; Новосьолов, Олександр; Мельник, Олена (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2022)
Мета. Здійснити теоретичний аналіз та узагальнення сучасних підходів щодо використання засобів активного туризму в спортивно-рекреаційній діяльності учнівської молоді. Методи. Теоретичні (аналіз, синтез, порівняння, узагальнення даних науково-методичної літератури та матеріалів експериментальних досліджень сучасних учених); емпіричні (спостереження, опитування, бесіди, інтерв’ю). Результати. Активний туризм є загальнодоступним засобом активного відпочинку та оздоровлення населення. Заняття туризмом відбуваються в природних умовах і вимагають активної діяльності, що сприяє зменшенню негативних наслідків гіподинамії. Прості та доступні організаційні форми, що використовуються в оздоровчо-спортивному туризмі (походи, подорожі, екскурсії, прогулянки, туристські зльоти і змагання) сприяють реалізації не тільки специфічних функцій фізичної культури, а й рекреаційних і оздоровчо-реабілітаційних, забезпечуючи умови для здорової життєдіяльності особистості в суспільстві. Цінність туризму полягає у його різноплановому впливі на організм як відновлювальному так і тренувальному, що є особливо важливим для молоді з недостатньою руховою активністю. Під час туристських подорожей створюють умови для відновлення працездатності і зміцнення здоров’я під впливом комплексу факторів: зміни оточення, впливу кліматичних умов, раціональної рухової активності. Висновок. Однією з перспективних форм дозвілля сучасної учнівської молоді залишається туристично-рекреаційна діяльність, яка відіграє значну роль в соціокультурному розвитку особистості та формування її оздоровчого потенціалу. Aim. To carry out a theoretical analysis and generalization of modern approaches to the use of means of active tourism in sports and recreational activities of schoolchildren. Methods. Theoretical (analysis, synthesis, comparison, generalization of data from scientific and methodical literature and materials of experimental studies of modern scientists); empirical (observations, surveys, conversations, interviews). Results. Sports tourism is a publicly available means of active recreation and public health. Tourism activities take place in natural conditions and require active activity, which contributes to reducing the negative consequences of hypodynamia. Simple and accessible organizational forms used in health and sports tourism (hikes, trips, excursions, walks, tourist flights and competitions) contribute to the implementation of not only the specific functions of physical culture, but also recreational and health-rehabilitation, providing conditions for the healthy life of an individual in society. The value of tourism lies in its diverse impact on the body, both restorative and training, which is especially important for young people with insufficient physical activity. During tourist trips, conditions are created for the restoration of working capacity and strengthening of health under the influence of a complex of factors: changes in the environment, the influence of climatic conditions, and rational motor activity. Conclusion. One of the promising forms of leisure for modern students remains tourist and recreational activities, which play a significant role in the socio-cultural development of the individual and the formation of his health potential.