ПЛАНТОГРАФІЧНІ ПОКАЗНИКИ У СПОРТСМЕНІВ ТАЕКВОН-ДО ПРИ РІЗНИХ ТИПАХ СТОПИ - Данищук, Андрій; Попель, Сергій (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2022)
Мета роботи – виявити залежність плантографічних параметрів різної форми стопи з нейроміографічними показниками у спортсменів таеквон-до. Методи: дослідження стопи проведено плантографічним методом. Основну групу склали 32 спортсмени з плоскостопістю(ПС) І ступеня важкості. Групу контролю склали 35 практично здорових спортсменів. Реєстрація ЕМГ проводилась при допомозі “Нейро-ЕМГ-Мікро”. Результати Погіршення морфо-функціональних резервів стопи при ПС, яка виявляється у 28,9% спортсменів таеквон-до виражалося у зменшенні індексу Фрідланда і «плеснового кута стопи» на 14,7 %. Дослідження м’язів гомілки показали, що при ПС показник їх тонусу у «стані ізотонічного напруження» знижується на 17,0 %, індекс «скоротливої здатності м’язів» збільшився на 79,4 %; показник «додаткового розслаблення» зменшився на 24,4 %. Висновки плантографічні показники відповідають нейроміографічним даним, що дозволяє розробляти програми профілактики травматизму стопи у таеквон-до.