ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ІЗ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ЯК ЗАСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕЗУЛЬТАТИВНОГО ІНКЛЮЗИВНОГО СЕРЕДОВИЩА СУЧАСНОГО ЗАКЛАДУ ОСВІТИ - Гнесь, Наталія; Курнишев, Юрій; Циба, Юрій (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Автори статті “Фізичне виховання із використання спеціального обладнання як засіб реалізації результативного інклюзивного середовища сучасного закладу освіти” Н. Гнесь, Курнишев Ю., Циба Ю., Цибанюк О. проаналізували потребу використання спеціального обладнання у процесі фізичного виховання як з дітьми з особливими потребами, так і з дітьми з унормованим розвитком. Дослідники окреслили таке урізноманітнення як засіб реалізації сучасного та результативного розвиваючого інклюзивного середовища. Важливо, що в зміст запропоновані фізичні вправи із “стандартним” фізкультурним обладнанням (обручами, картонними коробками тунелями тощо), що не тільки стали алгоритмом опанування “Сквізеру”, а й дозволять фахівцям сфери фізичної культури і спорту урізно- манітнити заняття фізичною активністю, вирішити проблеми тактильно-кінестетичного комфорту та гіпо/гіпер чутливості. В статті зроблено висновок про необхідність використання таких спеціалізо- ваних тренажерів, як засіб корекційної роботи із дітьми з особливими освітніми потребами, так і з всіма вихованцями закладів освіти в сучасній Україні.