РОЗВИТОК ФУНКЦІОНАЛЬНИХ РЕЗЕРВІВ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ У ПІДЛІТКІВ - Ізай, Зоряна; Султанова, Ірина; Іванишин, Ірина (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Мета дослідження – з’ясувати стан функціональних резервів дихальної системи підлітків жіночої статі 12-ти років та апробувати ефективність програми, спрямованої на їх підвищення. Методи дослідження: аналіз та узагальнення наукової та методичної літератури; оцінка соматичного здоров’я; оцінка фізичного розвитку школярів; визначення компонентного складу тіла; методи математичної статистики. Результати дослідження. Виявлено, що 54,3% обстежених 12-річних підлітків жіночої статі мають низькі та нижче середнього резерви потужності дихальної системи та 79,0% дівчат мають “нижче безпечного” рівень соматичного здоров’я. Встановлено наявність позитивних кореляційних взаємозв’язків середньої сили між величиною життєвого індексу та кількістю кісткового компонента, рівнем соматичного здоров’я індивіда. Сильний негативний кореляційний зв’язок функціональних резервів дихальної системи виявлено із змінами абсолютної кількості жирового компонента. Із змінами абсолютної кількості м’язової тканини, товщиною шкірно-жирових складок, обводовими розмірами виявлено обернені кореляційні взаємозв’язки середньої сили. Аналіз отриманих результатів свідчить про важливе значення для резервів дихальної системи маси тіла, ваго-ростових співвідношень (ІМТ), обводових розмірів тіла, товщини шкірно-жирових складок та компонентного складу тіла. Запровадження дихальної гімнастики призвело до статистично значущого збільшення резервів мобілізації дихальної системи (життєвий індекс), соматичного здоров’я та резервів регуляції, про що свідчать підвищення стійкості організму до умов гіпоксії (проба Генчі) та збільшення тонусу парасим- патичного відділу вегетативної нервової системи (індекс Скібінської). Отримані результати свідчать про ефективність запропонованої нами програми та до- зволяють її рекомендувати до широкого впровадження на постійній основі.