РОЛЬ АКТИВНОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ У ВИБОРІ КОПІНГ-СТРАТЕГІЙ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Бишевець, Наталія; Сергієнко, Костянтин (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Мета дослідження – дослідити особливості використання студентами копінг-стратегій в умовах триваючого збройного конфлікту на території країни залежно від способу їхнього життя. Матеріал і методи дослідження. У дослідженні, яке тривало з 8 грудня по 30 грудня 2022 року, при-йняло участь 186 здобувачів вищої освіти м. Київ. Результати дослідження. З’ясувалося, що серед ког-нітивних копінг-стратегій статистично значуще (p<0,05) менша частка студентів використовує адаптивні варіанти копінг-поведінки. Установлено, що адаптивні копінг-стратегії домінують в їх емо-ційній, а відносно адаптивні – в поведінковій сфері. Визначено, що серед студентів 45,7% характери-зуються активним способом життя, а серед студенток – 32,8%. Висновки. Доведено, що студенти, які характеризуються активним способом життя, статистично значуще частіше (p<0,05) обирають адаптивні стратегії подолання стресових ситуацій, ніж студенти, схильні до пасивного способу життя.