ХАРАКТЕРИСТИКА САМООЦІНКИ РІВНЯ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ОСІБ ЗРІЛОГО ВІКУ - Дєдух, Марина; Іванік, Оксана; Єфанова, Валентина (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Мета дослідження була визначити особливості самооцінки фізичного здоров’я осіб зрілого віку. Методи дослідження, які було використано: теоретичний аналіз наукової літератури, анкетування, психологічні методи дослідження, методи математичної статистики. Результати. У статті з’ясо-вано, що чоловіки 20-29 років відзначили шкалу витривалість – 100%, спортивні здібності – 89,58%, координацію 88,89%, низькі бали мають шкали стрункість тіла – 51,39%, здоров’я – 58,33%. У віці 30-39 років чоловіки відмітили максимальнии балом – 80,56% шкалу самооцінка. Здоров’я і стрункість тіла – 79,17%. В 40-49 років самооцінка складає 82,25%, здоров’я – 81,25%, зовнішній вигляд – 77,78%. Після 50 років у чоловіків простежується негативна динаміка майже в усіх показниках і середній бал від максимального по усіх шкалах становить 65,75%, найвищі дані залишаються у шкали самооцінка – 69,72%, 69,25% чоловіків відмітили в шкалі сила і 68,55% по шкалі зовнішній вигляд. Жінки 20-29 років найвищій бал віддали зовнішньому вигляду – 77,78%, самооцінка – 75%, координація рухів – 74,08%. У 30-39 років відбуваються зміни пріоритетів у бік самооцінки – 75,38%, зовнішній вигляд -70,58%, здоров’я 69,60%. У 40-49 років самооцінка становить – 78,13%, здоров’я – 76,04%, координація – 70,39%. Висновки. Було виявлено, що загалом, шість показників з одинадцяти у чоловіків мають тенденцію до зниження з віком. Таким чином, такі показники як: координація рухів, спортивні здібності, глобальне фізичне Я, сила, гнучкість, витривалість з віком, поступово, в кожній віковій декаді втрачають силу. У жінок найнижчою, протягом життя, виявилась витривалість.