ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗМАГАЛЬНОГО ПЕРІОДУ ПІДГОТОВКИ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ З КРОС-КАНТРІ - Лясота, Тетяна; Гнесь, Наталія (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Удосконалення навчально-тренувальної програми підготовки велосипедистів до змагань, акцентуючи увагу на об’ємі навантаження фізичних якостях окремо. Мета дослідження: теоретичне обґрунтування та експериментальне вдосконалення змагаль-ного періоду підготовки велосипедистів з крос кантрі. Методи дослідження. При проведенні досліджень були використані наступні методи: теоре-тичний аналіз літературних джерел; соціологічні методи дослідження; педагогічні методи дослі-дження; методи математичної статистики. Дослідження проводилося на базі ДЮСШ “Буривісник” у місті Чернівці з грудня 2021 року по листопад 2022 року. У дослідженні взяли участь 20 спортсменів високої спортивної кваліфікації, у тому числі 8 майстрів спорту, 6 кандидатів у майстри спорту та 6 спортсмени першого розряду. Ми удосконалили навчально-тренувальну програму підготовки велосипедистів до змагань, акцентуючи увагу на об’ємі навантаження фізичних якостях окремо, натомість у традиційній програмі вказаний загальний відсоток. У 2022 році на Чемпіонаті України у 80% спортсменів експериментальної групи результат по-кращився, фінішувало 90% спортсменів і лише один спортсмен погіршив свій результат порівняно з 2021 роком. Натомість велосипедисти контрольної групи покращили свої результати усього на 30% і 20% спортсменів залишилися на тих самих позиціях. Четверо спортсменів не змогли фінішувати з різних причин – сходження, падіння, дискваліфікація. Результати дослідження показали, що велосипедисти, які тренувалися за експериментально. Програмою, значно покращили свій результат на Чемпіонаті України з крос кантрі.