ДИНАМІКА ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ТУРИСТІВ - Бакіко, Ігор; Дмитрук, Віталій; Ковальчук, Володимир; Ткачівська, Інна (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2025)
Резюме. У статті подана динаміка фізичного розвитку та фізичної підготовленості дітей, які займаються туризмом. Мета дослідження: дослідити динаміку фізичного розвитку та фізичної підготовленості туристів. Матеріал і методи дослідження. Педагогічний експеримент проводився серед туристів 11-13 років, у м. Луцьк, на базі центру туризму, спорту та екскурсій. Для реалізації мети застосовувалися наступні методи: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел, антропометричні вимірювання, педагогічне спостереження, педагогічне тестування та математичні методи. Отримані результати та висновки. У туристів 11 років довжина тіла збільшується на 2,6 см, при цьому їх вага також зростає – на 2,8 кг. У туристів 12 років відбувається однаковий зріст довжини та маси тіла на 3,2 см та 3,2 кг. У туристів 13 років відзначено найбільший зріст довжини тіла (5,5 см) та ваги (3,3 кг). Як засвідчують результати тестувань у туристів 11-13 років відбувається зріст досліджуваних фізичних якостей як у віковому аспекті, так і протягом року. Після формувального експерименту, фізичні якості виросли у показниках і відносяться до достатнього рівня навчальних досягнень дітей.