ВПЛИВ ПЕРСОНАЛІЗОВАНОЇ ПРОГРАМИ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ - Горбата, Роксолана (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2025)
Мета – оцінити вплив розробленої програми фізичної терапії на функціональний стан дихальної системи у пацієнтів із ХОЗЛ ІІ–ІІІ ступеня тяжкості. Матеріал і методи дослідження. У дослідженні взяли участь 30 пацієнтів віком 45–70 років (18 чоловіків та 12 жінок), які перебували на стаціонарному лікуванні у терапевтичному відділенні МКЛ №1 м. Івано-Франківська. В роботі застосовано такі методи наукового дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел, спірометрія, математична статистика. Програма фізичної терапії тривалістю 31 день включала ЛФК (25–30 хв щодня), дихальні вправи за методиками Бутейка та Стрельнікової, фізіотерапевтичні процедури (електрофорез, магнітотерапія) та інгаляції декасаном (10 днів). Отримані результати та висновки. Результати дослідження показали статистично значуще покращення всіх оцінюваних спірометричних показників після завершення програми: ЧД знизилася з 22,2±1,30 до 18,3±1,50 д.р.·хв-1, ДО зріс із 415,12±14,700 до 526,64±19,100 мл, ЖЄЛ – із 65,6±7,13% до 75,04±12,700%, ХОД – із 9,215±0,0645 до 9,637±0,447 л·хв-1, ОФВ1 – із 48,8±5,51% до 61,0±8,96%. Найвираженіший ефект спостерігався для дихального об’єму, що підкреслює ефективність дихальних вправ. Запропонована програма фізичної терапії, доповнена локальними методами, сприяє значному покращенню вентиляційної функції, зменшенню задишки та підвищенню толерантності до фізичних навантажень у пацієнтів із ХОЗЛ, що узгоджується з рекомендаціями GOLD-2025/