ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕЛІКУ СПЕЦІАЛЬНИХ (ФАХОВИХ) КОМПЕТЕНЦІЙ ВІЙСЬКОВОГО СПРЯМУВАННЯ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ – МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ЗАХИСТУ УКРАЇНИ - Волох , Олександр; Мисів, Володимир; Юрчишин, Юрій; Стасюк, Іван; Воронецький, Вадим (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2026)
Резюме. Мета – обґрунтування змісту спеціальних (фахових) компетенцій військового спрямування у здобувачів вищої освіти – майбутніх вчителів Захисту України. Матеріали та методи: теоретичний аналіз наукової літератури, нормативно-правової бази у сфері освіти та реалізації ОПП спеціальності А4.16 Середня освіта (Захист України) в ЗВО України; порівняльного аналізу; узагальнення теоретичних даних. Результати. Проведено аналіз сучасних підходів до формування компетенцій, визначено зміст та сутність фахових (спеціальних) компетенцій військового спрямування з урахуванням нової модельної програми «Захист України. Інтегрований курс» та обґрунтовано програмні результати навчання в рамках військово-патріотичного виховання молоді. Запропонований підхід до визначення фахових (спеціальних) компетенцій випускників ЗВО можливо використовувати під час розробки ОПП та стандартів вищої освіти підготовки фахівців за відповідною спеціальністю. Висновок. Результати дослідження, висвітлені у роботі, вказують на необхідність перегляду кваліфікаційних вимог до посад вчителів «Захисту України», обсягів та змісту фахової підготовки, впровадження в освітній процес процедур та стандартів НАТО.