ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАТУС ДІВЧАТОК ІЗ РІЗНИМИ СОМАТОТИПАМИ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ - Єдинак, Г.; Клюс, О.; Галаманджук, Л.; Скавронський, О.; Гуска, М.; Гуска, М. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2019)
Мета. Вивчити особливості вияву функціональних показників дівчаток із різними соматотипами під час навчання в основній школі. Методи. Для досягнення поставленої мети використовували комплекс адекватних методів дослідження: кистьову динамометрію, пульсометрію, спірометрію, сфігмомано- метрію, антропометрію, а також методи математичної статистики. Для діагностики соматотипу використовували методику Штефко-Островського у модифікації С. С. Дарської, для визначення функ- ціональних показників використовували індекси, що входять до експрес-методики Г. Апанасенка. В пе- дагогічному експерименті взяли участь 200 дівчат, яким на початку експерименту виповнилося 11 років. Результати. Встановлено, що в кожному віці (період 11–14 років) фізичне здоров’я представниць дигестивного і торакального соматотипів знаходилося відповідно на низькому та нижчому від середнього рівнях; в інших дівчат воно відповідало нижчому від середнього і середньому рівням. Групою ризику є дівчатка з дигестивним соматотипом: крім низького рівня фізичного здоров’я в 11–14 років, стан функціональних резервів досліджуваних фізіологічних систем знаходиться на низькому і нижчому від середнього рівнях. Винятком є надлишкове накопичення в м’язах структурно-енергетичних потен- ціалів в 11 років та максимальний рівень енерговитрат за рахунок аеробних метаболічних реакцій у 13 років, які в дівчат із дигестивним соматотипом були на середньому рівні вияву. Ключові слова: дівчата-підлітки, соматотипи, функціональні показники, фізичне здоров’я.