ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ СПОРТСМЕНІВ СУМО - Байрамов, Р.; Бондар, А. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета. Визначити особливості ціннісних орієнтацій спортсменів сумо. Методи. У дослідженні взяли участь 83 особи віком від 7 до 45 років, серед них спортсмени сумо та інших видів спорту. У дослідженні застосовано теоретичний аналіз та узагальнення наукових джерел, методику М. Рокіча “Ціннісні орієнтації” і методи математичної обробки даних. Результати. Отримані дані дали можли- вість встановити, що для спортсменів сумо пріоритетними термінальними цінностями є здоров’я, життєва мудрість та розвиток, що свідчить про прагнення до фізичного, інтелектуального та морально-етичного удосконалення. Серед інструментальних цінностей у спортсменів сумо перші три місця займають вихованість, тверда воля та чесність. Висновок. Особливостями ціннісних орієнтацій спортсменів сумо є спрямованість на формування особистості. Ключові слова: спортсмени сумо, термінальні цінності, інструментальні цінності, ціннісні орієнтації.