ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК СЕРЕД ШКОЛЯРІВ ТА ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ - Бакіко, І.; Денисовець, А. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета дослідження полягає у вивченні поглядів фахівців з фізичної культури і спорту до наявності пагубних пристрастей серед школярів та дітей-спортсменів. Методи дослідження: анкетування, математична статистика (середнє арифметичне). Організація дослідження: було проведено анкетування серед вчителів фізичної культури та тренерів ДЮСШ. Всього в анкетуванні взяли участь 100 респондентів, серед яких: 74 – вчителі фізичної культури, 26 – тренерів ДЮСШ, 42 – представника міської школи, 58 – сільської, 65 – чоловіків та 35 – жінок. Отримані результати: у статті аналізуються результати анкетування серед вчителів фізичної культури та тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, щодо захоплення учнівською молоддю негативними звичками. Висновки: вказується, що найкращим засобом профілактики шкідливих звичок є фізична культура і спорт. Існує певна низка причин, які є перепоною для використовування повною мірою можливостей фізичної культури і спорту як засобу профілактики та позбавлення шкідливих звичок, а саме: відсутність спортивних майданчиків за місцем проживання та відсутність коштів на оплату спортивних послуг. Серед визначених причин захоплення школярів негативними звичками виявились наступні: відсутність альтернативних інтересів (загалом – 47,0%, вчителі фізичної культури – 44,5%, тренери ДЮСШ – 53,8%, фахівці міських ЗОШ і ДЮСШ – 80,9%, чоловіки – 47,6% та жінки – 45,7%), а також 65,5% виборів серед спеціалістів сільських ЗОШ і ДЮСШ отримала причина – цікавість, бажання розслабитись, надлишок грошей та вільного часу. Ключові слова: фізична культура, спорт, школярі, шкідливі звички, вчитель, тренер.