ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ ПІДТРИМКАМ У ЕСТЕТИЧНІЙ ГІМНАСТИЦІ - Борисова, Ю.; Федоряка, А. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета. Зробити аналіз техніки виконання та розробити методику навчання підтримки “Піра- міда” на етапі спеціалізованої базової підготовки в естетичній гімнастиці. Методи. У роботі викорис- товувалися наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури, відеозаписів виступів гімнасток різних команд, педагогічне спостереження, експеримент і тестування, експертна оцінка, методи математичної статистики. Дослідження проводилися на базі дитячо-юнацької спортивної школи № 4 м. Кам’янського, Дніп- ропетровської області. У дослідженні брали участь 14 гімнасток 16–17 років. Заняття проводились 5 разів протягом тижня по 135 хвилин і тривало 8 тижнів. Результати. Підтримка “Піраміда” – це акробатичний елемент, де відбувається групове розміщення гімнасток у вигляді композиційно оформ- леної фігури і яка виконується у п’ять фаз, а у фінальній частині композиції протягом 6-ти секунд. Використовували комплекси вправ, які спрямовані на підвищення рівня фізичних якостей та формування узгодженості дій гімнасток, а також підвідних вправ що до вивчення підтримки “Піраміда”. Висновок. Впровадження розробленої методики дозволило збільшити складність композиції на 0,5 балів. Ключові слова: естетична гімнастика, підтримки, гімнастки, фізичні якості.