ДИНАМІКА ЗМІН КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ТІЛА ЖІНОК ПІД ВПЛИВОМ ЗАНЯТЬ АКВАФІТНЕСОМ І МЕТОДИКИ ЕНДОГЕННО-ГІПОКСИЧНОГО ДИХАННЯ - Сальникова, С. (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2020)
Мета. Дослідити комплексний вплив занять аквафітнесом та методики ендогенно-гіпоксичного дихання на компонентний склад тіла жінок 37-49 років. Методи. Використовувався метод біоелектричного імпедансу за допомогою приладу “OMRON BF511”. У дослідженні брали участь 43 особи жіночої статі, які раніше не займалися аквафітнесом. Результати. Встановлено, що під впливом занять аква- фітнесом незалежно від застосованих програм у жінок 37-49 років вміст жирового компоненту вірогідно зменшився. Збільшення м’язового компоненту не зареєстровано. Такі зміни компонентного складу тіла жінок супроводжувалися вірогідним зниженням індексу ваги тіла. Висновок. Результати проведених досліджень засвідчили, що заняття аквафітнесом у поєднанні з методикою ендогенно-гіпоксичного дихання покращують показники компонентного складу тіла жінок 37-49 років. Зокрема, виявлено зменшення жирового компоненту і, як результат, зниження ваго-ростового індексу. Ключові слова: аквафітнес, ендогенно-гіпоксичне дихання, жировий та м’язовий компоненти тіла.