ДИНАМІКА СПОРТИВНОГО РУХУ В РУМУНІЇ, ПОВ’ЯЗАНА З ЕЛЕМЕНТАМИ УПРАВЛІННЯ ТА МАРКЕТИНГУ В СПОРТІ - Чіразі, Марін (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2021)
Мета. Встановити динаміку спортивного руху в Румунії в контексті управління та мар- кетингу в спорті. Методи. Здійснюючи дослідження ми виходили з гіпотези, що різке зменшення кількості клубів та числа спортсменів є наслідком відсутності управлінських та маркетингових стратегій. Для отримання результатів були використані матеріали Національного інституту статистики. Результати. Дослідження спрямоване на вивчення еволюції спортивних федерацій, спортивних клубів та зростання кількості спортсменів в Румунії (1992–2017 рр.). Аналіз даних статистики вказує на те, що еволюційні зміни вище зазначених утворень залежав від специфіки виду спорту та відповідних періодів суспільно-політичного розвитку держави (відразу після зміни політичної системи – 1992 р. та майже два десятиліття після – 2017 р.). Особливо важ- ливу роль у збільшенні кількості спортивних клубів і числа практикуючих спортсменів відіграли національні федерації, які фінансувалися Міністерством молоді та спорту. Висновок. Вста- новлено, що маркетинг у ХХІ столітті є важливим фактором як для розвитку спортивної інф- раструктури, так і для залучення молоді до занять спортом. Ключові слова: спортивні федерації, спортивні клуби, спортсмени, фінансування, спор- тивне управління та маркетинг, соціальна політика.