СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ ТЕХНОЛОГІЇ КОРЕКЦІЇ ТІЛОБУДОВИ СТУДЕНТОК У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ - Матійчук, Вікторія; Альошина, Алла; Кучер, Тетяна; Власюк, Галина (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2022)
Мета. Розробити технологію корекції тіло будови студенток з урахуванням геометрії мас біоланок тіла у процесі фізичної підготовки. Методи. Для реєстрації кількісних характеристик, які відображають стан постави студентів, послуговувалися цифровою відеокамерою, під’єднаною до персонального комп’ютера із завантаженою програмою «Torso». Фотограми біогеометричного профілю постави обробляли із використанням програми «Тоrsо» для кутових характеристик біогеометричних показників. У педагогічному експерименті, за письмовою згодою, прийняли участь студентки віком 17–18 років (121 особа) Київського національного економічного університету імені В. Гетьмана. Результати. На основі змісту та структури авторської технології виокремлено критерії її ефективності. Алгоритм реалізації авторської технології охоплював: перший крок – визначення вихідного рівня фізичного розвитку, фізичної підготовленості та геометрії мас тіла студенток; аналіз показників і прогнозування результатів; розкриття змісту освітнього процесу, форм організації студентів на занятті; другий крок – розроблення технології із застосуванням засобів оздоровчого фітнесу; третій крок – аналіз і порівняння отриманих результатів; уведення видів контролю; розроблення практичних рекомендацій за результатами діяльності. Висновок. Встановлена ефективність розробленої технології корекції тілобудови студенток з урахуванням геометрії мас біоланок тіла дає підстави рекомендувати її для широкого впровадження в систему фізичної підготовки студенток закладів вищої освіти.