ОСОБЛИВОСТІ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНОЇ ПСИХОФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СЛІДЧИХ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ - Великий , Юрій (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2022)
Мета. Здійснити аналіз професіограми професії слідчого НП, визначити ієрархію професійно значущих психофізіологічних якостей, необхідних для успішної професійної діяльності. Методи. Аналіз, узагальнення, систематизація даних наукових досліджень та літературних джерел. Результати. У роботі слідчих переважає тривала розумова діяльність, яка є виснажливою для організму, веде до стомлення і перевтоми, переважає монотонія, тривала безперервна робота з документами; перебування в стані емоційної та фізичної напруженості [9, 10]. Одним із ефективних шляхів удосконалення процесу підготовки слідчих є професійно-орієнтована психофізична підготовка курсантів ЗВО до майбутньої професійної діяльності. Висновок. Успішне оволодіння професією слідчого та ефективність подальшої діяльності буде залежати від ступеня сформованості: розумової працездатності; оперативної та довгострокової пам’яті; уваги; розвитку спеціальних професійних здібностей; емоційної стійкості; точності і чутливості аналізаторів (зорового, слухового, дотикового); швидкості просторової реакції на подразники; реакцій вибору та небезпеку; статичної, загальної, силової витривалості; спритності; координаційних здібностей; гнучкості.