ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ЗДОРОВ’Я МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Дудіцька, Світлана; Гуліна, Лариса (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Заходи щодо удосконалення діяльності у сфері збереження та зміцнення здоров’я школярів надзвичайно важливі для системи освіти вони відображають найрізноманітніші потреби, серед яких істотне місце відводиться соціально-психологічній потребі у збереженні здоров’я. Необхідність роз- робки відповідних навчально-методичних посібників та методичних вказівок для вчителів з формування культури здоров’я на основі самостійного виконання фізкультурно-оздоровчих та спортивно-оздоровчих вправ з метою підвищення рівня здоров’я учнів початкових класів є актуальною, оскільки це сприяє реалізації державного стандарту та підвищенню якості викладання предмета “Фізична культура”. Важливою потребою суспільства у формуванні здорових, фізично та психічно розвинених школярів, самостійно орінуючих у знаннях та вміннях використовувати творчість у використанні фізкультурно- оздоровчих вправ, вміння у формуванні культури здоров’я визначає актуальність нашої теми. Результати. Нами було визначено, що формування навичок та умінь самостійного виконання фізичних вправ у домашніх завданнях та у вправах, спрямованих на підтримку та розвиток рухових якостей молодших школярів мало істотний вплив на підвищення рухової активності. Формування твор- чого та самостійного підходу школяра у проектуванні фізкультурно-оздоровчих та спортивно-оздо- ровчих вправ, що дозволило підвищувати рухову активність; позитивно впливали на розумові здібності, рівень здоров’я, фізичну підготовленість функціональні можливості організму учнів початкових класів і зрештою сприяли формуванню культури здоров’я.