ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ У КОМПЛЕКСНОМУ ВІДНОВЛЕННІ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ШИЙНОЮ РАДИКУЛОПАТІЄЮ - Козік, Наталія; Стратійчук, Наталія; Боднар, Юрій (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ефективності поєднання звичних методів відновлення з тими, які використовуються відносно недавно. Мета дослідження полягала у теоретичному обґрунту- ванні та практичному підтвердженні ефективності поєднання впливу терапевтичних вправ, масажу, ударно-хвильової терапії, біомеханічної стимуляції та кінезіотейпування у комплексному відновленні при шийній радикулопатії. Під час експерименту були використані такі методи дослідження: вивчення та аналіз літе- ратурних джерел із обраної тематики; аналіз даних медичної документації пацієнтів із шийною радикулопатією; соціологічні методи дослідження, соматоскопія та соматометрія; неврологічне об- стеження, тестування сили м’язів за шкалою Ловетта, метод математичної статистики. У результаті експерименту у більшості пацієнток пройшли основні патологічні симптоми або зменшилась їх інтенсивність, збільшилась амплітуда рухів голови та верхніх кінцівок, зросла сила м’язів верхніх кінцівок, покращились фізичний та емоційний стан. Вказані результати підтверджують гіпо- тезу, що запропоноване поєднання методів відновлення може бути ефективним у фізичній терапії пацієнтів із шийними радикулопатіями.