Гімнастично-спортивна діяльність товариства «Сокіл» наприкінці ХІХ – на початку XX ст.: Сокіл прагне виховати здорове тілом і душею молоде покоління Української нації. Десять заповідей українського «Сокола» - Салтан, Наталія (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2025)
Резюме. У статті досліджено гімнастично-спортивну діяльність сокільського руху в Галичині та Буковині наприкінці ХІХ – на початку XX століття. Встановлено, що товариство «Сокіл» було патріотичною організацією, яка засобами фізичного виховання сприяла всебічному розвитку особистості, формуванню громадянської позиції та патріотизму. Досліджено основні завдання руху: розвиток фізичних якостей, зміцнення здоров’я, формування морально-вольових рис, створення матеріальної та методичної бази, підготовка вчителів і спортивних інструкторів. Розглянуто засоби виховання, серед яких руханка, народні й спортивні ігри, флешмоби, гігієнічна робота. Встановлено, що впровадження народних ігор сприяло збереженню традиційної системи фізичного виховання та дало змогу розвивати її на науковій основі. Визначено вплив сокільського руху на поширення фізичної культури серед молоді, що сприяло зростанню мережі осередків. Доведено, що товариство «Сокіл» стало невіддільною частиною українського фізкультурно-спортивного руху, а руханка – його ключовим елементом.