ВПЛИВ ДИСТАНЦІЙНИХ ТРЕНУВАНЬ НА МОТИВАЦІЮ ТА КОМАНДНУ ВЗАЄМОДІЮ СТУДЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Сороколіт, Наталія; Ткачівська, Інна; Омельяненко, Інна; Мандюк , Андрій; Островський, Мар’ян (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2025)
Мета – визначити вплив навчально-тренувальних занять у дистанційному форматі на мотивацію та командну взаємодію студентів в умовах воєнного стану. Матеріал і методи дослідження. В роботі застосовано такі методи наукового дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел, опитування за допомогою анкетування, математична обробка результатів дослідження. Опитано 452 студенти, які навчаються на спеціальності А4 – Середня освіта (фізична культура) та А7 – Фізична культура і спорт із шістьох закладів вищої освіти України. До опитування залучені студенти різної статі та різних курсів навчання. Отримані результати та висновки. В результаті опитування, встановлено, що в умовах воєнного стану зростає бажання займатися фізичними вправами під час дистанційних тренувань. Про позитивний вплив стверджують 43,8 % опитаних студентів; 31,0 % вважають цей вплив добрим; 21,7 % – задовільним та 3,6 % – поганим. Щодо соціальної взаємодії, то майже половина опитаних студентів, а саме 43,0 % висловилися про позитивний вплив та 33,1 % опитаних студентів уважають вплив добрим. Також виявлено, що 20,1 % опитаних студентів визначили вплив дистанційних тренувань на формування командної взаємодії задовільним і 3,8 % – поганим. Отже, дистанційні тренування можуть знижувати мотивацію студентів до фізичної активності через психологічні навантаження та відсутність живого спілкування. Фізичне виховання в умовах воєнного стану сприяє покращенню психоемоційного стану студентів та зменшенню рівня стресу. Необхідно адаптувати програми фізичного виховання до дистанційного формату, враховуючи потреби студентів та забезпечуючи можливості для соціалізації і командної взаємодії.