КОНВЕРГЕНТНИЙ ВПЛИВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ НА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ СТУДЕНТІВ - Мочернюк, Владислав; Мартин, Володимир; Семенів, Богдан; Солецький, Олександр (Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура, 2025)
Мета – виявити, теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити роль фізичної культури в регулюванні якості життя студентів ЗВО. Матеріал і методи: Теоретичний аналіз та узагальнення даних, анкетування студентів гуманітарних спеціальностей Карпатського національного університету, експлораторний факторний аналіз (EFA), кластерний та кореляційний аналіз. Результати: Студенти переважно самооцінюють власну «якість життя» на «добре» (49,3%) та «відмінно» (28,8%). Кластерний аналіз виділив 4 групи студентів: «Високоактивні», «Активні та задоволені», «Середній рівень» та «Пасивні». Факторний аналіз визначив три основні фактори: «Загальне благополуччя та здоров’я» (41,3%), «Навчально-медійна активність» (20,8%) та «Режим та харчування» (16,0%). Виявлено сильні позитивні кореляції: Якість життя ↔ Здоров’я (0,78) та Якість життя ↔ Задоволеність ФК (0,72)10. Висновки. Якість життя студентів ЗВО тісно пов’язана з їхнім способом життя, а також самостійними і обов’язковими заняттями фізичною культурою.