Wall Street– символ влади грошей в американському медійному дискурсі - Любимова, Світлана (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Філологія, 2024)
Стаття присвячена дослідженню образу відомої у всьому світі локації, Волл-стріт, яка уособлює символ влади грошей. Незмінність гедоністичного імперативу американського суспільства, що спрямовує на отримання задоволення від матеріальних благ, позначається на стійкості образу Волл-стріт у медійному дискурсі США. Як багатогранний феномен пізнання, символ кодує інформацію, яка розгортається на тлі культурного контексту. Значення символу співвідноситься зі значенням мовного знака, який репрезентує символ у дискурсі. Втілюючи усталені культурні уявлення та гедоністичні принципи отримання влади через багатство, назва вулиці Нью-Йорка асоціюється з символом влади грошей. Завдяки метонімії топонім Волл-стріт стає знаком, що кодує інформацію про моральні якості та поведінку людей, чия діяльність здійснюється в цьому місці. У медійному дискурсі лексема Wall Street набуває негативного оцінного значення, вираженого прикметниками, персоніфікаціями та алюзіями, які імплікують негативне ставлення з боку мовців. Персоніфікації укріплюють символ влади грошей в суспільній свідомості через конкретизацію образу людини, поведінку якої легко інтерпретувати, на відміну від діяльності фінансової машини країни. Алюзії, засновані на історичних подіях та міфологічних образах, пов'язують сучасну інтерпретацію влади грошей з оцінкою відомих образів і подій, що дає змогу глибше зрозуміти суспільне сприйняття Волл-стріт. Дані для аналізу зібрані з друкованих газет, електронних періодичних видань та фільмів за період з 1891 по 2015 рік. Методологія дослідження ґрунтується на припущенні, що символ влади грошей, який асоціюється з Волл-стріт, викликає суспільний резонанс, якій відображено в медійному дискурсі. Комплекс методів, застосованих у дослідженні, включає медіа-моніторинг, концептуальний, інтерпретаційний та семантичний аналізи. Результати дослідження свідчать про стабільно негативне ставлення до Волл-стріт як символу влади грошей. Критика тих, хто забезпечує функціонування найпотужнішої фінансової структури країни, посилюється в часи економічних викликів. У роботі розглянуто історію позначення символу влади грошей, охарактеризовано його складники, здійснено аналіз лексико-семантичних і риторичних засобів його репрезентації та визначено його оцінне значення.