Поетика Марка Черемшини - Хороб, Степан (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Філологія, 2023)
Стаття приурочена 150-річчю з дня народження класика української літератури Марка Черемшини. Її актуальність зумовлена потребою нової інтерпретації творчості письменника з використанням нових методологічних підходів, зокрема у вивченні особливостей поетики його творів. Через виявлення своєрідності художнього мислення прозаїка досліджено поетику його образотворення й характеротворення в призмі оповідань та новел, стратегію авторського трактування жанрово-стильових ознак, притаманних національному письменству кінця ХІХ – початку ХХ століття. Новизна статті полягає у тому, що її автор, використавши найновіші теоретичні та історико-літературні праці, донедавна маловідомі архівні матеріали, показав поетику Марка Черемшини як систему художніх засобів, використаних ним у внутрішній і зовнішній структурах його прозових творів. При цьому акцент дослідник зробив на оригінальній авторській ідейно-естетичній свідомості художника слова, на його оригінальній стильовій манері оповіді. Методологія дослідження: використано культурно-історичний та герменевтичний методи, а також порівняльно-типологічні принципи в аналізі стилю оповідань, новел та поезій у прозі Марка Черемшини. Результати вивчення поставленої проблеми: доведено взаємозв'язок художнього мислення і поетики Марка Черемшини як органічного естетичного явища в українській літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття. Практичне значення статті полягає у тому, що її результати можуть бути використані у сучасних дослідженнях про творчість одного із яскравих представників «Покутської трійці», в аналізі розвитку літературного процесу зламу позаминулих століть, у з'ясуванні особливостей художнього мислення та поетики Марка Черемшини.