Модальність волевиявлення в контексті комунікативно-прагматичних стратегій і тактик реалізації інтенцій мовця - Бистров, Яків; Куравська, Наталія; Сабадаш, Діана (Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Філологія, 2024)
У статті досліджено багатоаспектну роль модальності волевиявлення в комунікативно-прагматичних стратегіях і тактиках, з’ясовано її значення в реалізації інтенцій мовця. З опертям на лінгвістичні, прагматичні й комунікативні дослідження, автори статті вивчають, як мовець використовує різні комунікативно-прагматичні стратегії для ефективної реалізації своїх інтенцій. Термін ‘іллокутивна сила’ є ключовим поняттям у нашому дослідженні. Залежно від комунікативної ситуації, мовець експлікує свої інтенції за допомогою висловлень, які передають явні або приховані інтенції. У статті проаналізовано приклади, що демонструють нюансові градації іллокутивної сили, підкреслюючи інтенцію мовця спонукати адресата до дії через висловлення з модальністю волевиявлення. Ба більше, у статті окреслено прагматичні наслідки використання різних комунікативно-прагматичних стратегій і тактик, ілюструючи, як примус, переконання й аргументацію використовують із урахуванням інтенцій мовця. Примус, який вважають найбільш насильницькою стратегією, передбачає спроби вплинути на адресата за допомогою тиску чи сили, нехтуючи його автономією і, таким чином, призводячи до негативних наслідків. Натомість, переконання спрямоване на зміну ставлення або поведінки за допомогою аргументації й закликів, що сприяє співпраці й взаємній вигоді. Водночас, аргументація спрямована на підтримку точки зору мовця за допомогою раціонального дискурсу й прозорої комунікації, таким чином покращуючи розуміння й досягнення консенсусу. Завдяки всебічному аналізу комунікативно-прагматичних стратегій і тактик наше дослідження сприяє розумінню складної природи модальності волевиявлення, динаміки комунікативно-прагматичних інтенцій і стратегічної комунікації в міжособистісній взаємодії.