ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТАРНИХ МІКОЛОГІЧНИХ УЯВЛЕНЬ ТА ПОНЯТЬ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ» - Борис, Уляна (Гірська школа Українських Карпат, 2021)
Стаття присвячена формуванню елементарних мікологічних уявлень та понять в учнів початкової школи на уроках «Я досліджую світ». Наголошено, що природничі уявлення та поняття в учнів формуються під час вивчення природничої освітньої галузі, в контексті інтегрованого курсу «Я досліджую світ». Початкова школа – важливий етап становлення особистості, формування природничих уявлень та понять, багатогранних взаємин школяра з природничим і суспільним середовищами. Тому вчителеві початкових класів важливо сформувати в молодших школярів уявлення про гриби за їх особливі характеристики, виокремлюючи й узагальнюючи разом з дітьми основні ознаки, спільні для всієї групи цих організмів. Проаналізовано педагогічні умови добору методів та прийомів навчання під час формування елементарних мікологічних уявлень та понять в учнів початкової школи на уроках «Я досліджую світ». Зроблено висновок, що система наочних методів навчання безпосередньо пов’язана з системою засобів навчання, зокрема засобів наочності, комплексний підхід до використання яких у поєднанні зі словом учителя дає необхідний навчально-виховний ефект. Особливе значення відведено практичним методам, які являють собою складну взаємодію слова, наочності й практичної роботи. В її основі лежить практична діяльність учнів, яка здійснюється за участю керівного слова вчителя і засобів наочності. Практичні методи навчання відіграють важливу роль у формуванні навичок і вмінь як застосовувати здобуті знання про гриби. Під час формування мікологічних уявлень і понять, основна практична діяльність учнів полягає у виконанні різноманітних практичних завдань, вправ, дидактичних ігор. На основі аналізу психолого-педагогічної та методичної літератури, урахування вікових особливостей молодших школярів, змісту природничого матеріалу, загальновизнаних умов формування знань встановлено, що ефективність процесу формування у молодших школярів знань про гриби залежить від сукупності таких дидактичних умов: здійснення системно-структурного аналізу змісту природничого матеріалу; дотримання поетапності формування природничих уявлень і понять; добір та поєднання різних методів та засобів навчання під час формування знань про гриби; використання пізнавальних завдань для застосування сформованих знань.