СТИМУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ УЧІННЯ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Кіліченко, Оксана; Наконечна, Лариса (Гірська школа Українських Карпат, 2021)
У статті розглянуто особливості стимулювання учнів початкових класів до навчання. Проаналізовано й узагальнено поняття «мотив», «мотивація», «стимул», «стимулювання». Визначено етапи формування інтересу учіння в учнів початкових класів і його залежність від організації освітнього процесу. Досліджено рівень сформованості пізнавальних інтересів школярів. Систематизовано й розроблено класифікацію стимулів навчальної діяльності, яка включає стимули, джерелом виникнення яких є процес діяльності, стимули, джерелом виникнення яких є зміст діяльності, стимули, джерелом виникнення яких є стосунки між учителем і учнем, стимули, як результат оцінювання учнів і стимули, які виникають внаслідок використання різних засобів навчання. Показано залежність використання стимулів навчання від використання методів навчання і форм організації навчального процесу. Зокрема, конкретизовано вимоги до використання таких методів навчання: спеціально організовані ситуації успіху, метод створення ситуації інтересу до певного предмета, метод створення ситуації новизни навчального матеріалу, метод опори на життєвий досвід учнів. Зазначено доцільність використання методу стимулювання навчального процесу в початковій школі різноманітних ігор та ігрових форм організації пізнавальної діяльності, з-поміж яких виокремлено такі групи ігор: короткі ігри та ігрові оболонки. Зауважено особливості організації освітнього процесу в початковій школі з метою стимулювання учіння дітей через поєднання їх у групи. Визначено роль шкільних підручників як засобів організації освітнього процесу та особливості їх використання в стимулюванні учіння учнів молодшого шкільного віку. У статті окреслено педагогічні умови успішного стимулювання дітей до навчання, основними з яких є забезпечення відповідності змісту програмного матеріалу розумовому розвитку учнів, застосування різноманітних видів, форм і методів навчальної діяльності, використання на уроках колективної діяльності, творчість учителя в процесі роботи з підручниками, створення сприятливого морально-психологічного мікроклімату.