РОЗВИТОК НОВОГО ЕКОЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ ЯК ШЛЯХ ДО ЗБЕРЕЖЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Кучай, Тетяна; Гончарук, Віталій; Рокосовик, Наталія; Зорочкіна, Тетяна (Гірська школа Українських Карпат, 2022)
У статті розглядається актуальна глобальна проблема екологічного виховання та основні принципи збереження навколишнього природного середовища, розробка цілей і завдань екологічної підготовки фахівця, який має усвідомлювати важливість екологічної освіти, відповідно до сучасних підходів, визнаних у міжнародній педагогічній практиці. Підкреслено, що кваліфікація педагога будь-якої професії має гарантувати професійну готовність до реалізації завдань екологічного виховання. Особлива увага приділяється екологічній освіті, яка має забезпечити молоде покоління науковими знаннями про взаємозв'язок природи і суспільства. Це також має допомогти молоді зрозуміти багатогранну цінність природи для суспільства загалом і кожного зокрема, навчити її вимог правильного ставлення до природи, спілкування з нею, норм правильної поведінки в процесі природокористування, розвивати прагнення та вміння брати активну участь у збереженні навколишнього середовища. Важливе місце в процесі екологічного виховання молодого покоління посідає формування екологічної свідомості. Процес формування екологічної свідомості особистості автори розглядають як важливу проблему сьогодення, як чинник формування професійної готовності майбутніх педагогів здійснювати здійснювати природозбережувальне учнів у школі. Зроблено висновок, що розвиток нового екологічного мислення дітей та юнацтва – це шлях до збереження навколишнього середовища, умова сталого розвитку, раціонального природокористування; важливою й необхідною умовою сталого розвитку є таке співіснування людини з природою, де в пріоритеті екологічні принципи, які уможливлюють стійке невиснажливе використання природних ресурсів (це особливо актуально за сучасних умов України); поширення екологічної інформації, системи знань про природу, розвиток екологічної теорії, її популяризація, створення оптимальних соціально-економічних, культурно-освітніх умов, що є основою для формування нового екологічного мислення та культури особистості. Ключові слова: екологічне виховання, підготовка вчителя, виховання молоді, професіоналізм, довкілля.