РОЗВИТОК ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Москаленко, Юрій; Оліяр, Марія (Гірська школа Українських Карпат, 2021)
У статті здійснено аналіз теоретичних підходів до розробки науково обгрунтованих методичних шляхів навчання студентів спеціальності «Початкова освіта» доречного використання вербальних засобів з метою емоційно-інтелектуального впливу на учнів у процесі засвоєння знань. Висвітлено значення емоційного інтелекту майбутніх учителів початкових класів у контексті їхньої комунікативної діяльності. Акцентовано на значенні комунікативної підготовки студентів. Зазначено, що досягнення високого рівня мовленнєвої культури педагога в умовах навчального спілкування виявляється насамперед у доречному використанні вербальних емоційно-інтелектуальних засобів, які є проявом емоційного інтелекту вчителя. Наголошено на тому, що майбутньому педагогу необхідно враховувати психологічні характеристики дітей молодшого шкільного віку з метою оптимізації навчального спілкування, що виражається в емоційно-інтелектуальних особливостях мовної поведінки вчителя в ході педагогічного дискурсу. Сутність емоційного інтелекту розкрита в Концепції нової української школи, де характеризується як ключова компетентність, необхідна для успішної самореалізації особистості в суспільстві. Основою емоційного інтелекту є певні групи когнітивних, емоційних, адаптаційних і соціальних здібностей, які сприяють створенню позитивного клімату в колективі та запобігають виникненню міжособистісних конфліктів. Специфіка емоційно-інтелектуальних виявів у діяльності вчителя полягає в тому, що вона є невід'ємною частиною мовної поведінки педагога, яка демонструє його індивідуальний стиль діяльності та спрямована на активізацію емоційно-інтелектуальної діяльності учнів. Для виявлення рівня розуміння майбутніми вчителями змісту поняття «емоційний інтелект» і його значення в освітньому процесі початкової школи проведено анкетування 80 студентів 3 курсу спеціальності «Початкова освіта» та описано його результати. Дані анкетування студентів засвідчили, що вони усвідомлюють значущість розвитку емоційного інтелекту для майбутньої успішної професійної діяльності, позитивно оцінюють значення емоційності вчителя в освітньому процесі початкової школи. Розкрито шляхи формування емоційного інтелекту майбутніх учителів початкових класів у процесі їхньої професійної підготовки. Зазначено, що важливо в ході професійної підготовки збагатити арсенал емоційних засобів, риторичних прийомів майбутніх педагогів, допомогти їм сформувати індивідуальний стиль комунікативної поведінки в різноманітних ситуаціях педагогічного дискурсу, у тому числі її емоційно-інтелектуальний складник