Отримання та Х-променевий аналіз порошків кобальтових феритів, заміщених катіонами нікелю - Бушкова, В.С.; Яремій, І.П.; Ільницький, Ільницький; Лісовський, Лісовський; Мохнацький, Мохнацький (Фізика і хімія твердого тіла, 2015)
В даній роботі синтезовано методом золь-гель за участі автогоріння та досліджено порошки нікель-кобальтових феритів. Після проходження процесу автогоріння отримано тільки одну фазу, що відповідає кубічній структурі шпінелі просторової групи Fd3m. Виявлено, що середній розмір областей когерентного розсіювання отриманих порошків не перевищує 62 нм. Встановлено залежності параметра ґратки, Х-променевої густини та площі питомої поверхні порошків феритів від вмісту нікелю. Показано, що під час заміщення катіонів кобальту на катіони нікелю, останні займають тільки В позиції, витісняючи при цьому частинув А позиції .