Взаємодія компонентів у системі Tm-Cr-Ge при 1070 K - Ромака, Л.; Стадник, Ю.; Ромака, В.В.; Коник, М. (Фізика і хімія твердого тіла, 2022)
Діаграму фазових рівноваг потрійної системи Tm–Cr–Ge побудовано при температурі 1070 К за результатами рентгенофазового, мікроструктурного аналізів та енергодисперсійної рентгенівської спектроскопії в повному концентраційному інтервалі. За температури дослідження в системі утворюються дві нові тернарні сполуки TmCr6Ge6 (структурний тип SmMn6Sn6, просторова група P6/mmm, a=0.51506(1), c=0.82645(2) нм) і Tm4Cr4Ge7 (структурний тип Zr4Co4Ge7, просторова група I4/mmm, а=1.39005(9), с=0.54441(1) нм). Включення атомів Cr в структуру бінарного германіду TmGe2 (структурний тип ZrSi2) до вмісту 10 aт. % Cr приводить до утворення твердого розчину TmCrxGe2 (x=0-0.33).