Явища переносу в CdTe:Cl і CdTe:Cu – розрахунок з перших принципів - Малик, О.П. (Фізика і хімія твердого тіла, 2023)
У представленій статті розглянуто метод визначення енергетичного спектра, хвильової функції носія заряду та кристалічного потенціалу в CdTe при довільно заданій температурі. За допомогою цього підходу в рамках методу суперкомірки розраховано температурні залежності енергій іонізації різних типів дефектів, спричинених введенням домішок хлору та міді в телурид кадмію. Також запропонований метод дозволяє визначити температурну залежність оптичного та акустичного потенціалів деформації, а також залежність від температури параметрів розсіяння носія заряду на іонізованих домішках, полярних оптичних, п’єзооптичних та п’єзоакустичних фононах. У рамках близькодіючих моделей розсіяння розглянуто температурні залежності рухливості носія заряду та фактора Холла.