Вплив методів синтезу та порівняльне дослідження структурних властивостей мікро- та наноферитів - Патан, А.Т.; Шейх, А.М.; Сушант, С.К.; Матхад, С.Н. (Фізика і хімія твердого тіла, 2023)
Зразки фериту Mn(x)Zn(1-x)Fe2O4 із x = 0,4 та 0,6 синтезовано твердотільним методом і методом спів-осадження. Щоб визначити вплив різних концентрацій (x) на структуру фериту, розмір частинок і кристалічні фази, підготовлені зразки аналізували за допомогою рентгенівської дифракції (XRD). Рентгенограми показали, що синтезовані зразки мають однофазну структуру кубічної шпінелі. Аналіз FTIR показав, що для обох методів синтезу характерною є смуга поглинання в діапазоні від 400 до 1000 см-1. Аналіз SEM показує надзвичайну однорідність усіх зразків. Для дослілження Mn0,4Zn0,6Fe204 використовували EDX аналіз. Приготовані феритові порошки містять Mn, Zn і Fe, як було показано в обох методах синтезу. У цьому дослідженні пропонуються альтернативні шляхи синтезу цих феритів, щоб обійти деякі обмеження традиційного методу приготування.