Епітаксійні плівки залізо-ітрієвого гранату з однорідними властивостями та вузькою шириною лінії ФМР - Ющук, С.І.; Юр'єв, С.А.; Мокляк, В.В. (Фізика і хімія твердого тіла, 2023)
Методом рідкофазної епітаксії (РФЕ) проведено вирощування плівок залізо-ітрієвого гранату Y3Fe5O12 (YIG) товщиною 1...15 мкм на монокристалічних підкладках галій-гадолінієвого гранату Gd3Ga5O12 (GGG). Досліджено вплив складу та маси шихти, температурних режимів, швидкостей руху та обертання підкладки на параметри плівок. Визначено та досліджено шарувату структуру, зумовлену неоднорідністю хімічного складу в товщині плівки. Досліджено залежність ступеня забруднення іонів Pb2+ та Pt4+ у плівках YIG та їх вплив на ширину лінії феромагнітного резонансу (ФМР) ∆H від умов росту плівок. Показано, що для отримання методом РФЕ серії бездефектних плівок з малими магнітними втратами та відтворюваними параметрами необхідно використовувати розчини-розплави великої маси (6...12 кг) та застосовувати їх додаткове змішування під час процесу росту.