БЕНКЕТ І ЕТИКЕТ: КУЛЬТУРА ГАЛИЦЬКОГО ЗАСТІЛЛЯ КІНЦЯ ХІХ – 30-х рр. ХХ ст.
DOI:
https://doi.org/10.15330/gal.37.131-139Анотація
Стаття присвячена культурі застілля у родинах галицької інтелігенції та міщан наприкінці ХІХ – у 30-х рр. ХХ ст. Джерелами дослідження стали спогади сучасників, а також численні кулінарні книги вказаного періоду.
Методологія базується на загальнонаукових та спеціально-історичних методах: історико- генетичному, порівняльно-історичному, системно-структурному. Для підтвердження фактів викорис- тано матеріали інтерв’ю, зібрані в процесі опитування старожилів.
Авторка ставить за мету проаналізувати культуру застілля представників галицької еліти та міщан, а саме особливості запрошення і прийняття гостей, роль господарів забави, основні правила поводження за столом. Простежує як правила етикету відображені на сторінках кулінарних книг кінця ХІХ – 30-х рр. ХХ ст. Велику увагу приділено вчительці, організаторці жіночих гуртків і господарських курсів у Галичині, авторці книги “Нова кухня вітамінова” Осипі Заклинській (1894–1972). У питаннях етикету вона намагалася поєднати європейські та національні традиції, критикувала застарілі правила, які вже втратили актуальність і позбавлені раціональності.
На думку авторки, давні збірники рецептів є цінним історичним джерелом інформації про поря- док запрошення гостей, роль “пані дому” в процесі підготовки та організації застілля, правила серві- рування столу, дозволені норми поведінки і навіть теми для розмов. У другій половині ХХ ст. українці втратили більшу частину культури вишуканого застілля, що стало наслідком радянської окупації.
Ключові слова: етикет, культура, традиції, кулінарні книги, інтелігенція, спогади, Галичина.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Оксана Дрогобицька
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.