Синергетичні основи соціально-політичної революції та еволюції

Автор(и)

  • Юлія Кобець

Ключові слова:

біфуркація, еволюція, ентропія, методологія, політична система, політичний розвиток, революція, рівноважний стан, синергетика, самоoрганізація

Анотація

Стаття присвячена питанням нелінійного розуміння революційних змін в суспільства за допомогою синергетики. Проаналізовано особливості застосування синергетичного підходу до розвитку політичної системи.

Обґрунтовано необхідність розвитку міждисциплінарних зв’язків політичної теорії з іншими суспільними та природничими науками для виявлення особливостей та специфіки еволюційних та революційних процесів у політичних системах. Визначено особливості синергетичного підходу до аналізу системних перетворень та змін.

В дослідженні з’ясовано та систематизовано особливості застосування синергетичного підходу в дослідження соціально-політичних систем, їх розвитку, занепаду та трансформації. В ході роботи розглянуто погляди на проблему провідних українських та зарубіжних вчених.

Охарактеризовано розгортання синергетичного процесу революції та еволюції, а також можливе поєднання з процесами еволюції в межах випадкових тенденцій всередині соціально-політичної системи та впливів із зовнішнього середовища.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-25

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ЗАРУБІЖНИХ І ВІТЧИЗНЯНИХ ПОЛІТИЧНИХ УЧЕНЬ