Все ще націоналізм чи вже сепаратизм: політико-правове порівняння понять

Автор(и)

  • Мар’яна Шекета

Ключові слова:

сепаратизм, націоналізм, самовизначення

Анотація

В статті розглянуто різноманітні підходи до тлумачення понять «сепаратизм» і «націоналізм» як явища суспільно-політичного життя. На основі наукового аналізу політологічного та правознавчого матеріалу обʼєктивно розглянуто теоретичні засади для визначення поняття «сепаратизму» і «націоналізму», а також висвітлено їх схожі та відмінні риси з точки зору політологічного та правознавчого підходів.

Оскільки в сучасному світі майже відсутні моноетнічні держави, часто націоналізм стає основою досить радикальної політики окремих етносів, що прагнуть отримати більше прав або й зовсім відокремитися від титульної держави і створити власну, що, так чи інакше, породжує нові тенденції міжнародних відносин ‒ сепаратизм. Саме часте нерозуміння етимології даних понять та їх означення виникають проблеми із правильним політологічним та юридичним трактуванням та виробленням єдиної національної політики в рамках окремих держав та інституцій.

Нерозуміння понять «сепаратизм» і «націоналізм» можуть призводити до необдуманої та нецілеспрямованої етнонаціональної державної політики, що, в тій чи іншій мірі, є потенційною загрозою національним інтересам будь-якої держави.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-25

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ЗАРУБІЖНИХ І ВІТЧИЗНЯНИХ ПОЛІТИЧНИХ УЧЕНЬ