«Нова роль» історичної політики в польсько-німецьких відносинах в 2007 році

Автор(и)

  • Орест Бойчук

Ключові слова:

польсько-німецькі відносини, історична політика, Видимий Знак, вшанування жертв переселення, Д. Туск.

Анотація

У науковій розвідці досліджується проблематика історичної політики в діяльності уряду сформованого коаліцією партій – Громадянською Платформою та Польською селянською партією та яким чином питання історії екстраполювалися на польсько-німецькі відносини

В процесі дослідження порівнюється підходи до історичної політики братів Качинських та Д. Туска. Зауважено, що консервативні підходи Л. та Я. Качинського до трактування історії у польсько-німецьких відносинах стало причиною політичних суперечок. Окрім того, Я. Качинський доволі часто використовував історичну політику як інструмент впливу на європейські плани Німеччини та інколи, таким чином блокував подальший розвиток ЄС.

Д. Туск, на противагу Качинським, зайняв більш ліберальну позицію щодо історичної політики в польсько-німецьких відносинах. Вже під час грудневого візиту до Берліну, обоє лідерів – А. Меркель та Д. Туск – досягли згоди щодо побудови «Видимого знаку», спеціальної установи, яка має бути присвячена питанню вшанування переселених німців. Згода базувалася на тому, що Д. Туск отримав мовчазну згоду від А. Меркель, що в цьому проєкті не буде брати участі Е. Штайнбах.

Порівнюючи консерватизм Качинських та лібералізм Д. Туска вдалося показати те, яким чином впливає використання історичної політики на двосторонні відносини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-25

Номер

Розділ

ГЕОПОЛІТИКА ТА МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ