The Zelensky Phenomenon: Youth, Social Media and Political Engagement in Ukraine

Автор(и)

  • Lauren Nyquist
  • Mary Neuburger
  • Maya Patel
  • Oksana Lutsyshyna
  • Matthew Orr
  • Matt Maldonado
  • Milena Djordjevic-Kisacanin
  • Abigail Kuchek

Анотація

Феномен Зеленського: молодь, соціальні мережі та залученість у політичні процеси в Україні 

Завдяки соціальним мережам молодь отримала можливість брати безпосередню участь у політичних подіях протягом українських революцій останніх років. У цій статті ми досліджуємо види взаємодії молоді з політичними процесами та задіяність у цих процесах соцмереж. Ми аналізуємо президентські вибори 2019 року і обрання Володимира Зеленського президентом України. Наша методологія включає кількісні (анкети-опитування, аналіз даних) і якісні (фокус-групи) дослідницькі методи; розмови онлайн і наживо із студентськими фокус-групами з різних міст України; слідкування у соцмережах за рядовими дописувачами і за впливовими топ-блогерами. Ми розповсюдили анкети опитувань до, після, і між виборчими турами. Учасникам було запропоновано питання кількох типів – відкриті і такі, що вимагали вибору між варіантами відповідей.

Наше дослідження тривало із січня по липень 2019 року і включало робочу шеститижневу поїздку в Україну, де ми мали зустрічі з лідерами молодіжних організацій і представниками політичних рухів. Для опитувань ми обирали учасників віком 18-24 роки і намагалися представити  якнайбільше регіонів та різні соціальні верстви. Під час роботи ми зіткнулися з рядом викликів, таких як необхідність взяти до уваги політичну, регіональну та культурну різницю між регіонами України, а також численність зібраних даних. Однак, це дозволило нам суттєво поглибити висновки.

У статті ми розглядаємо використання соцмереж як ознаку включеності молодих громадян у політичне життя, а «феномен Зеленського»  - як приклад і наслідок їхньої участі. Західні вчені висловлювалися про потенціал соцмереж у встановленні авторитарних режимів. Зваживши їхні міркування і проаналізувавши зібрані дані, ми прийшли до висновку, що соцмережі фундаментально змінили ритми і можливості політичної участі громадян і спонукали молодь до надзвичайно високого рівня участі у виборах. Використання соцмереж В. Зеленським та його командою  - приклад того, як Інстаграм-революція принесла реальні результати виборів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-25

Номер

Розділ

ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА