ОСТАННІ ТЕНДЕНЦІЇ РИНКУ МОЛОКОПРОДУКТІВ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О. Ю. Бочко Національний університет «Львівська політехніка», Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу і логістики, вул. Митрополита Андрея, 5, 79000, Україна, тел.: +380986787046 https://orcid.org/0000-0003-3422-4654
  • В.В. Кузяк Національний університет «Львівська політехніка», Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу і логістики, вул. Митрополита Андрея, 5, 79000, Україна, тел.: 0637244704 https://orcid.org/0000-0003-4183-117X

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.1.19.185-192

Ключові слова:

ринок молочної продукції, виробники, сільськогосподарські підприємства, підприємства населення, господарства населення, сировина

Анотація

В статті розкрито останні тенденції ринку молокопродуктів України. Для написання статті використано різні загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. Дедуктивний та індуктивний, методи застосовано для аналізування динаміки поголів’я корів в усіх категоріях господарств України. За допомогою економічного аналізу та порівняння здійснено аналізування динаміку поголів'я корів в сільськогосподарських підприємства та підприємствах населення за 2011-2021рр. та розраховано прогноз до 2025р. Графічний метод використано для наочного відображення результатів дослідження. Для теоретичних узагальнень і формування висновків застосовано абстрактно-логічний метод. Обгрунтовано динаміку виробництва молока в Україні та доведено, що вона визначається двома основними показниками – кількістю поголів’я і продуктивністю корів. Протягом останнього десятиріччя спостерігається поступове зниження поголів'я корів в Україні, що стало стійким негативним трендом. встановлено, що  за 2011-2021рр. поголів'я корів скоротилося майже на 1/3: в 2011р. його кількість становила 2,63 млн голів, а в 2021 р - 1,67 млн голів. Скоротилась чисельність корів у сільськогосподарських підприємствах та в господарствах населення. Тенденція до скорочення прогнозується також і до 2025рр. На це також вказує розрахована лінійна прогнозна модель. В структурі всіх господарств більшу питому вагу займають господарства населення, в переважній мірі вони становлять більше 75%. За 2020-2021рр. також скоротилися обсяги виробництва продукції на 544,5 тис. тонн. За ці роки зменшилася питома вага всіх областей України в загальній структурі обсягу виробництва молока. Встановлено, що зростання цін на молокопродукцію сприяє скороченню обсягів споживання, дефіциту молока та зростанню експорту. Обґрунтовано вплив на  ціну чинника сезонності. Крім того виробники молочної продукції працюють в умовах воєнного стану, деякі взагалі під обстрілами. На українському ринку зростає кількість імпортної молочної продукції, а це становить загрозу для українських виробників. За умови продовження такої ситуації  тенденція нарощування імпорту збережеться й надалі.

Біографії авторів

О. Ю. Бочко , Національний університет «Львівська політехніка», Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу і логістики, вул. Митрополита Андрея, 5, 79000, Україна, тел.: +380986787046

доктор економічних наук, професор

В.В. Кузяк , Національний університет «Львівська політехніка», Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу і логістики, вул. Митрополита Андрея, 5, 79000, Україна, тел.: 0637244704

кандидат економічних наук, доцент

Посилання

1. Bozhidarnik T.V. «Peculiarities of investing in the dairy market of Ukraine». Economic Forum, no. 2, 2011, pp. 25-31.
2. Bochko, O. Yu., and D. M. Donets. «Electronic distribution on the dairy market as a necessary component of timely delivery of goods». Scientific Bulletin of the Mukachevo State University. Series: Economy, Issue 1 (9), 2018, pp. 53–57.
3. Bochko, O. Yu. Marketing tools for the formation of regional dairy markets. Lviv: Halych-Press, 2018.
4. Velichko, A.E., Kuharuk, R.M., Maslova, I.V. and M.V.Rukhlyakova. «State and prospects of development of the market of milk and dairy products of Ukraine.» Agroworld , no. 16, 2021, pp. 62-68.
5. State Statistics Service of Ukraine, ukrstat.gov.ua/ Accessed 5 Dec.2022.
6. Ishchenko ,M.O., and D.R.Honchar. «Competitiveness of products of the dairy industry of Ukraine: current state and development prospects». Bulletin of Kharkiv National University named after V. N. Karazin , no. 13, 2021, pp. 89-98.
7. Kyrychenko , A. “"Milk rivers" are becoming thinner: what is happening to the prices of milk, kefir, butter.” Unian, www.unian.ua/economics/agro/molochni-riki-miliyut-shcho-vidbuvayetsya-z-cinami-na -moloko-kefir-maslo-novini-11644747.html Accessed 29 Dec.2022.
8. Kozak, O. A. «Assessment of the role and importance of the dairy sub-complex for solving food supply and the national economy». Economy of agro-industrial complex, no. 11, 2020, pp. 39-51.
9. Kolosha, V.P. «Separate aspects of evaluating the level of effectiveness of intensification in milk production». Actual problems of innovative economy, no. 4, 2019, pp. 63-69.
10. Linetska, Y. “The dairy industry survived and continues to work for victory.” milkua, milkua.info/uk/post/molocna-galuz-vistoala-i-prodovzue-pracuvati-na-peremogu Accessed 5 Nov.2022.
11. Maletska, O. I., Savina, N. B., and O. Yu.Bochko. “Analysis of the export of dairy products in the context of expanding the conditions of European integration.” Bulletin of the National University of Water Management and Nature Management. Economic sciences, issue 1 (85), 2019, pp. 59–67.
12. Misyuk, M.V., and M.V. Zahodym. «Development of the milk market in the context of ensuring food security of the country». Economy of agro-industrial complex, no. 1, 2021, pp. 34-43.
13. Petrychenko, O. A. Development of the dairy sub-complex in Ukraine: monograph. Kyiv: NNC "IAE", 2020.
14. Popko, O. V. «Analysis of the state and development prospects of the export potential of the dairy industry of Ukraine». Innovative economy, no. 9-10, 2017, pp. 74-77.
15. Rahman, M.S., and D.A. Gryzgo «Analysis of the market of milk and dairy products of Ukraine». Bulletin of Kharkiv National University named after V.N. Karazin, no. 101, 2021, pp. 59-67.
16. Stepanchuk, S.O., and Yu.Yu. Yefisko. “Status and prospects of development of the dairy market of Ukraine.” Economy and the state, no. 5, 2017, pp. 99-102.
17. Tarasova, Yu. A. «State and prospects of development of the dairy industry of Ukraine». Herald of socio-economic research, no. 1 (62), 2017, pp. 149-155.
18. “The largest producer of dairy products in Ukraine reduces the range, but does not stop production.” Latifundist, latifundist.com/novosti/58481-najbilshim-virobnikom-molochnoyi-produktsiyi-v-ukrayini-skorochuye-asortiment-ale-ne-zupinyaye-virobnitstvo Accessed 18 Nov.2022.
19. Khomenko, A.Yu. “State of dairy farming in Ukraine.” Bulletin of SNT NNI of Business and Management KhNTUSG», no 1,.2019, pp. 80-84.
20. Chaharovsky V.P. «Dairy industry of Ukraine and its future in 10 years: problems, national development program and state support». 2020. Agropolit, agropolit.com/blog/412-molochna-galuz-ukrayini-ta-yiyi-maybutnye-cherez-10-rokiv-problemi-natsionalna-programa-rozvitku-ta-derjavna-pidtrimka Accessed 5 Nov.2022. Accessed 20 Nov.2022.
21. “Production of dairy products in 2021.” The Union of dairy enterprises of Ukraine, uadairy.com/vyrobnycztvo-molokoproduktiv-u-2021-roczi/ Accessed 22 Jan.2023.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-06

Номер

Розділ

Дослідження розвитку вітчизняного підприємництва