ТОПОНІМИ ТА МІКРОТОПОНІМИ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Array

Автор(и)

  • Михайло Паньків ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”, кафедра історії України і методики викладання історії,

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.31.39-49

Анотація

У статті досліджується стан топонімів та мікротопонімів національних меншин на Івано-Франківщині, які проживали і проживають на території області. Дані про них порівнюються із то­по­німією цих етносів в Україні. Коротко подається історія заселення тієї чи іншої національної мен­шини на українській території, зокрема на Прикарпатті.

Активна політика насильницького введення радянським режимом прокомуністичних топонімів завдала значної шкоди українській топонімії. Особливо активно проходила компанія таких перейме­нувань у Східних і Південних регіонах тодішньої УРСР.

У структурі населення регіону протягом його історії чисельністю, особливостями розселення громадським та культурним життям вирізнялися як представники християнських (поляки, німці, угорці, вірмени та ін.), так і не християнських (євреї, караїми, середньовічні представники кочових народів) меншин. Їх заселення розпочалося з часів Київської Русі і проходило кількома хвилями, що було характерним для тої чи іншої меншини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

Статті